HomeBlogAile HukukuGörüntülenme Anlaşmalı Boşanma Kararı Ne Zaman Kesinleşir?

Görüntülenme Anlaşmalı Boşanma Kararı Ne Zaman Kesinleşir?

Anlaşmalı Boşanma Nedir?

Anlaşmalı boşanma, eşler arasında boşanma konusunda mutabık kalınan bir anlaşma şeklidir. Anlaşmalı boşanma, eşler arasında boşanma konusunda anlaşma sağlandığında, boşanma işleminin hukuki süreci hızlandırılır ve boşanma işleminin uzaması engellenir.

Anlaşmalı boşanma, eşler arasında boşanma konusunda mutabık kalınan anlaşmaya göre yapılır ve bu anlaşma, eşler arasında boşanma konusunda giderler, çocuk bakımı ve velayeti, malların paylaşımı gibi konuları kapsar. Anlaşmalı boşanma, eşler arasında boşanma konusunda anlaşma sağlandığında, boşanma davası açılmaz ve boşanma işleminin hukuki süreci hızlandırılır.

Anlaşmalı boşanma, eşler arasında boşanma konusunda anlaşma sağlandığında, boşanma işleminin hızlandırılmasının yanı sıra, boşanma işleminin maliyeti de azaltılır. Çünkü anlaşmalı boşanma için avukatların yardımına ihtiyaç duyulmaz ve boşanma işleminin hukuki süreci hızlandırıldığı için, boşanma işleminin maliyeti de azaltılır.

Görüntülenme Anlaşmalı Boşanma Kararı Kesinleşmesi Ne Kadar Sürer?

Boşanma davası çeşitli nedenlerle açılır. Aile birliğinin sonlandırılması için açılan bu davalar Aile Mahkemesi’ne müracaat etmek sureti ile görülür. Boşanma davaları anlaşmalı veya çekişmeli biçimde görülürken her iki dava türünde de sonuçlanma bakımından sürelerde farklılık olur. Anlaşmalı boşanma davası kısa sürede sonuçlanabilmesi bakımından öne çıkar. Taraflar dava öncesinde bir araya gelerek asgari müşterekler konusunda ortak karar aldığında bu kararı mahkemeye iletirler.

Bu durumda da tek celsede boşanma gerçekleşebilir. Çekişmeli boşanma davası ise süreç bakımından karışıktır ve uzun sürede sonuçlanabilir. Çekişmeli davalarda ihtiyaç duyulan delillerin incelenmesi ya da maddi ve manevi tazminat taleplerinin ortaya çıkması durumunda dava uzar. Mahkeme sonucu belli olduğunda öncelikle boşanma kararının kesinleşmesi süreci beklenir. Boşanma kararının kesinleşebilmesi içinse yapılması gerekenler bulunur.

Aile Mahkemesi’nde görülecek bir boşanma davasında karar verildiğinde öncelikle bir kısa karar yazılır. Bu kararın ardından ise gerekçeli kararın yazılması gerekir. Kısa karar ve gerekçeli kararın aynı olması birbiri ile çelişkili ifadeler içermemesi önemlidir.

Boşanma Davasında Kesinleşme Şerhi

Boşanma davasında kesinleşme şerhi mahkeme kararının üzerine yazılan bir kayıt olarak tanımlanır. Bu kayıt boşanma kararının ne şekilde kesinleştiğini ifade eder. Boşanma davasına karar veren mahkemenin boşanma kararını hangi tarihte kesinleştirdiği ile ilgili bilgiler kesinleşme şerhinde yer alır. Boşanma kararının hukuki açıdan bir sonuç doğurabilmesi için zorunlu olan kesinleşme şerhi hazır olduğunda bir örneği de nüfus idaresine verilmelidir.

Boşanma davası sonuçlandığında önce bir kısa karar yazılır. Bu kısa kararın ardından da gerekçeli kararın hazırlanması gerekir. Gerekçeli karar yazıldıktan ve taraflara tebliğ edildikten sonra 2 haftalık bir istinaf başvuru süresi bulunur. İstinaf başvurusu hakkının boşanma ile ilgili olarak kararın çeşitli biçimlerde kesinleşmesine olanak tanıdığı görülür.

Anlaşmalı Boşanma Davası Kararın Kesinleşmesi

Anlaşmalı boşanma davaları eşlerin dava öncesinde asgari müştereklerde anlaşarak mahkemeye başvurduğu bir boşanma davası çeşididir. Anlaşmalı boşanmalarda kararın kesinleşmesi şu şekilde olmaktadır:

  • Davaya taraf olan eşler istinaf başvurusu hakkından feragat ettiklerini bildiren bir dilekçe sunduklarında.
  • Davaya taraf olan eşlerden biri veya her ikisi birden kararda bir yanlışlık olduğunu düşünürse istinaf başvurusu yapabilir. Bölge Adliye Mahkemesi’ne yapılması gereken istinaf başvurusunun ardından ve diğer kanun yolları da sonlandığında boşanmanın kesinleşmesi mümkün olur.

Gerekçeli karar hazırlandığında taraflar istinaf kanun yolundan feragat ettiklerini bildiren dilekçeyi kaleme sunduklarında gerekçeli kararın kendilerine kalem tarafından tebliği gerçekleştirilir. Dilekçeler de dosyaya konduktan sonra yazı işleri müdürü tarafından kesinleşme şerhinin yazılması işlemi tamamlanmalıdır. Kararın kesinleşmiş olan örnekleri nüfus idaresine gönderildikten sonra ise nüfus kayıtlarında gerekli değişikliklerin yapılması sağlanmış olacaktır.

Boşanma Davası Kararın Kesinleşmesi Ne Kadar Sürer?

Boşanma davası kararın kesinleşmesi işlemlerinin ardından tebligatların yapılması gerekir. Tebligat yapıldığında taraflara gerekçeli boşanma kararı iletilir. Posta yolu ile gerçekleştirilen tebligat işlemlerini mahkeme kalemi yapar. Kapalı olarak gönderilen tebligat mazbatasında gerekçeli karar yer alır. Bu belge davanın taraflarına gönderilerek kayıt altına alınır. Posta memuru belgeyi teslim ettiğine ve tarafların eline ulaştığına dair belgeyi posta idaresine ilettiğinde ise bu defa mahkeme kalemi bilgilendirilir.

Evrakların muhatapları tarafından teslim alındığına dair posta yolu ile bilgilendirilen mahkeme kalemi UYAP sistemine girerek ulaştırılan tebliğ mazbatasını kaydeder. Taraflar posta yolu ile geçen zamanı beklemek istemediklerinde bu durumda mahkemeye bizzat giderek belgelerini kendileri de alabilir. Bu tür bir uygulama yapılması posta yolu ile kaybedilecek zamanın kazanılması açısından önemlidir. Hızlı bir süreç yaşamak istendiğinde posta yolunda belgelerin ulaşması beklenmeden mahkemeye gidilerek hareket edilmelidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İletişim

Adres: Kemalöz mahallesi atapark meydanı gülfem apt, D:no:48 d:8 Merkez/Uşak

Telefon: 0532 252 34 82